Verbouwing

De huidige kerkleden hebben vergevorderde plannen om de kerk aan te passen aan de eisen van de huidige tijd. Ook willen zij de kerk graag verduurzamen en geschikter maken voor niet-kerkelijke activiteiten. Keuken, sanitair en ontvangstruimte zijn dringend aan modernisering toe. Verlichting en verwarming moeten duurzamer. Ook kan de indeling en akoestiek beter en zal de toegang naar de kerk aangepakt worden. En er komen nieuwe stoelen. Zij willen dit uiteraard doen met eerbied voor het sfeervolle, eeuwenoude karakter van de kerk. 

In 2019 is groot onderhoud aan het orgel gepleegd en werd de kerk verrast door een anonieme gift waardoor de buitenverlichting vernieuwd kon worden.

In 2020 komt alles in een stroomversnelling. De Gemeente Noordenveld geeft de vergunning af op basis van de tekeningen die architect Kouwen in overleg met de kerkleden gemaakt heeft. De kerk ontvangt enkele giften, onder andere via de ssodp van de coöperatie Ons Belang, de Boermark en enkele individuele giften. En dan komt de grote klapper: een subsidie van de Provincie Drenthe, waardoor de bouwplannen heel concreet kunnen worden.

De planning is om in juni 2020 een aannemer te vinden en de daadwerkelijke bouw tussen oktober 2020 en maart 2021 te laten plaatsvinden. Maar daar is nog wel hulp bij nodig. Er moet nog een kleine 80.000 euro (van de 380.000,-) gevonden worden.

Wie mee wil helpen is van harte welkom.  Contactpersonen voor fondsenwerving is Bea Slofstra: beaslofstra@gmail.com. Voor bouwzaken is dat Peter Killestijn: pkillestijn@hotmail.com

Wat zijn de komende stappen?

Om aan een voorwaarde van de provinciale subsidie te voldoen, zal een professioneel interieurarchitect met kennis van monumenten advies voor de verdere aankleding geven (De kleuren van orgel, vloertegels in de kerkzaal, plafonds en banken zullen niet veranderen).

Inventariseren van alle (te behouden) spullen moet gebeuren, en opslag van wat niet (ingepakt) in de kerk moet blijven zal geregeld moeten worden. Vervangende ruimte voor kerkdiensten e.d. regelen – aangenomen dat de Covid restricties vóór november 2020 opgeheven worden. De Exploitatie Commissie communiceert met huurders over dit traject, de geplande bouwperiode en over het elders onderdak vinden voor de piano van Kamerkoor Peize.