“Professor, bestaat God?” – 7 oktober 2018
Kerk van Peize

Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast lezingen over zijn vak geeft hij ook af en toe lezingen over de relatie tussen religie en wetenschap. In het kader van het 400-jarig bestaan van de universiteit beantwoordde hij in 2014 de vraag van de 7-jarige Anco “Bestaat God – kan de universiteit dat uitzoeken?” Dat antwoord verscheen enkele weken later in de landelijke ochtendkrant Trouw en vond grote weerklank (www.trouw.nl/home/professor-bestaat-god-~af562b2f/).
Barthel heeft zijn antwoord verder uitgewerkt en achtergrondmateriaal toegevoegd, in een dun, toegankelijk boekje.

Vervolgens verscheen het boekje “Professor, bestaat God?” van de in Bedum woonachtige sterrenkundige Peter Barthel. Op zondagmiddag 7 oktober organiseerde Zin in Peize een interactieve lezing in de Kerk van Peize, waar Barthel dit boekje presenteerde. Na de lezing was er gelegenheid om met de aanwezigen in discussie te gaan over de inhoud.

Zijn heldere uiteenzetting van hoe hij als wetenschapper – dagelijks bezig met het heelal en de nietigheid van de aarde en mens – aankijkt tegen God, religie en de rol van de kerk in onze moderne samenleving, inspireert velen: atheïsten, agnosten en trouwe kerkgangers. In zijn visie is God de bezielende geest van deze wereld, het mooie en het goede dat we met elkaar in verwondering en vertrouwen op de toekomst ontdekken, dat ons ter verantwoording roept en dat we met elkaar moeten delen.

Barthel ziet religie als het bezield, geïnspireerd zoeken naar de betekenis van de wereld en de rol van de mens daarin. De kerk heeft bij die zoektocht de taak om de bezieling te benoemen, mede vorm te geven, en concreet te maken. Het Christendom en ook andere godsdiensten geven die taak van oudsher vorm, maar bijzaken kunnen de kern van de zaak in de weg staan.
Sleutelwoorden in Barthels visie zijn verwondering en bezieling.

Het bijzondere van het boekje is dat mensen als bisschop Gerard de Korte er lovende woorden over hebben gesproken, maar ook de bekende ex-Gereformeerde maar nu atheïstische auteur Maarten ‘t Hart, en de befaamde duurzaamheids-econoom en hoogleraar Herman Wijffels.

Het boekje is uitgegeven door Amsterdam University Press.